Skip Navigation Links

Det vinfaglige på årsmøtet 10.02.2012

Tema var vin fra Europa, og festkomiteen serverte musserende vin fra Europa.

I utgangspunktet hadde vi tenkt en champagneaften, men vi fant det litt i dyreste laget og endte opp med en champagne, en cremant og en rose fra Frankrike, pluss en Prosecco fra Italia.

Vinene
Festkomiteen serverte musserende vin fra Europa. Klikk på bildet for å se flere bilder fra kveldens arrangement.

Champagne er hvit, musserende vin fra distriktet Champagne i Frankrike. Det er feil når musserende vin fra andre distrikt i Frankrike og fra land utenom Frankrike omtales som champagne! Champagne er lys grønn eller gul av farge. Rosa champagne forekommer . Som oftest kommer den rosa fargen av rødvin som tilsettes når vinen er nesten ferdig.

Bare tre ulike druer blir normalt brukt i framstilling av champagne:

  • Chardonnay, hvit drue med ufarget fruktkjøtt. Den gir syrlighet, spenst og lagringsevne.
  • Pinot Noir, blårød drue med ufarget fruktkjøtt. Den gir kraft og fylde.
  • Pinot Meunier, blårød drue med ufarget fruktkjøtt. Den gir også kraft og fylde, men er mykere og rundere enn Pinot Noir.

Druene brukes hver for seg, og i forskjellige blandingsforhold. Champagne kan variere fra helt søt til helt tørr. Det er egne betegnelser for søthetsgraden, og disse betegnelsene er kopiert og brukes av andre musserende viner. Champagneflasker varierer i størrelse 0,2-30 liter. Flasker fra 3 til 30 liter har navn etter bibelske konger. Franskmennene drikker det meste av champagnen selv, hele 60 % selges innenlands. I årtusenårsskiftet 1999 ble det solgt 367 millioner flasker champagne! I vanlige år er salget pluss/minus 300 mill. flasker.

Kveldens franske viner

  • E.Michel Extra Brut. Den betegnes som en rimelig og god vin, den er tørr(4g sukker/l), relativt slank og uten den store fylden, men den hevder seg med en flott, rensende mousse og en formidabel syrestruktur som skaper liv i kombinasjonen. Laget 100 % av Chardonnay. Pris: kr. 224,90.
  • Caves Hautes Cotes Cremant de Bourgogne Brut 2007. Den lukter litt av eple og sitrus, pluss bittelitt av brøddeig, og smaken gir et hint av mineraler og grapefrukt. Den er laget av 60 % Pinot Noir og 40 % Chardonnay. Sukkerinnhold er 12g/l. Pris. Kr.149,90
  • Bouvet Rose Excellence. Den er lys rosa, fruktig med innslag av honning og urter, er laget 100 % av druen Cabernet og har hele 50g sukker/l. Pris. Kr 136,-

De tre franske vinene har en alkoholprosent på 12,5.

Kveldens Prosecco

Sommeren 2011 slo Yngve Ekern (Aftenpostens matmann) fast at Prosecco er den nye vinen. I Norge tok salget av. Prosecco er mer som Bris, hvis champagne er Farris. Litt mer behagelig å tylle i seg mye av, litt mindre pompøst. Det finns ulike kvaliteter, men det viktigste er at det er nok av den! Prosecco er navnet på druen den musserende vinen lages av. Det er nødvendig at vinen kommer fra regionen Veneto med byene Verona og Venezia, for å kunne kalles Prosecco. Det produseres 200 mill. flasker pr.år og etterspørselen eksploderer! Det er en ung og frisk vin for unge og friske mennesker! Vår Prosecco er Prosecco di Valdobbiadenene Brut 2010. Den lages 100 % av druen prosecco og inneholder 6 g sukker/l. Den er ung og fuktig, med hint av bittert i avslutningen og har en alkoholprosent på 11 %. Pris Kr.114,90

Samtlige viner finnes i Vinmonopolets basisutvalg.

Til alle disse boblene serverte kjøkkenet på Tingvold en god 3-retters middag. Forretten var Seranoskinke med mye smågodt , hovedretten var skinnstekt skrei med enda mer godt , og til dessert , sjokoladefondant med rips!

Det så ut til at alle koste seg med både maten og boblene.

Vertskap

Thora og Odd Jørgen Rye  -  Anne Brit Strand og Asbjørn Kvernland